Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Σπουδες με σχεση με πολιστικα μνημεια και την αναδειξη τους


ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ( Β.Σ.Α.Σ ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, είναι ένα διεπιστημονικό Τμήμα. Ιδρύθηκε με το Π.Δ. 363/20-9-96 και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 1998. Ο τρόπος εισαγωγής και ο αριθμός των κατ έτος εισακτέων ορίζεται με τις κείμενες διατάξεις περί εισαγωγής σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το νεοσύστατο Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ ιδρύθηκε σύµφωνα µε το ΠΔ 486/1991 και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2006-2007. Με το ΠΔ 129/2009 το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ενώ μειώθηκε και ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων φοίτησης από δέκα σε οκτώ. Ο νέος τίτλος εκφράζει με ενάργεια το επιστημονικό περιεχόμενο της αποστολής και των σύνθετων ακαδημαϊκών στόχων του Τμήματος.
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)
Το γνωστικό πεδίο του Τμήματος καλύπτει τις αδελφές επιστήμες της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, με δύο αντίστοιχες κατευθύνσεις προπτυχιακών σπουδών - ειδικεύσεις. Το Τμήμα διεξάγει επίσης με αναγνωρισμένη επιτυχία πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με οκτώ επί μέρους ειδικεύσεις

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
Το Τμήμα ακολουθεί μια μεγάλη παράδοση που διαμορφώθηκε από προσωπικότητες της ελληνικής αρχαιολογίας και της ιστορίας, που διακρίθηκαν για τη δημιουργική τους σκέψη και ιδιαίτερα για την ανανεωτική τους ματιά. Η Ιστορία της Τέχνης, η Κοινωνική Ανθρωπολογία είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα διδασκαλίας που καθιέρωσε πρώτο στην Ελλάδα το Τμήμα μας, στην σχεδόν ενενηντάχρονη ιστορία του από την ίδρυσή του το 1926 μέχρι σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
H Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1964 ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Β.Δ.735/1964, ΦΕΚ Α' 240). Το Τμήμα αυτονομήθηκε το 1970 (Ν.Δ. 746/1970, Α΄267), ως Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με δύο Σχολές: Φιλοσοφική και Φυσικομαθηματική
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)


ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
Από το 2003 το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών εναρμονίζει τις παραδοσιακές επιστήμες της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας με το σύγχρονο επιστημονικό πεδίο της Πολιτισμικής Διαχείρισης.
Είναι πανελλαδικά το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα, που συνδύασε στον προπτυχιακό τίτλο σπουδών τις επιστήμες αυτές. Με έμφαση στην διεπιστημονικότητα εστιάζει στην αειφόρο διαχείριση των πολιτισμικών πόρων, και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΟ TMHMA
Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών είναι ένα νέο και καινοτόμο Τμήμα που λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Προέρχεται από την κατάτμηση (Π.Δ. 106/2004) του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, που είχε ιδρυθεί το 1989 (Π.Δ.377/89) και λειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991.


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ο ΤΜΣ ιδρύθηκε το 1997 και άρχισε τη λειτουργία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000. Μαζί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού συγκροτεί τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία στεγάζεται σε δύο μεγάλα παραδοσιακά κτήρια, δίπλα στη Μεσαιωνική πόλη, με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και γραφεία διδασκόντων. Περισσότερες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις διάφορες Σχολές/Τμήματά του υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.aegean.gr.